Voorbeschouwing APWC – Saestum

13 februari 2020

Als de weergoden ons goed gezind zijn spelen we zondag thuis tegen Saestum. Saestum staat op de 9e plaats met 15 punten uit 13 wedstrijden. De Zeistenaren speelden twee weken geleden met 1-1 gelijk bij Sporting’ 70. Hopelijk houdt onze hoofdmacht de drie punten op De Keerkring.

De geboorte van Saestum kent een rijke geschiedenis. Haar allereerste voorloper zag het levenslicht in 1920. Sindsdien is er veel gebeurd en veranderd, met de voetbalvereniging anno nu als resultaat.

De club die in 1920 werd opgericht heette Concordia Het was de eerste rooms-katholieke voetbalvereniging van Zeist. Vijf jaar later leefde Concordia voort onder de naam V.O.D.E.P., ofwel Vriendschap Op De Eerste Plaats V.O.D.E.P. was een onderafdeling van de vereniging Rooms Katholieke Werklieden. Alléén leden van deze vereniging mochten ook lid van V.O.D.E.P. zijn.

Fusie
Daarop richtten niet-leden en andere spelers van buiten Zeist een nieuwe voetbalclub op. Zij wilden immers eveneens voetballen in rooms-katholiek verband. De club kreeg de naam Z.E.O.: Zeist En Omstreken. Er ontstond een hevige concurrentie tussen deze voetbalvereniging en V.O.D.E.P., met een grimmige, ongezonde strijd tussen de aanhangers van beide clubs. Hieraan kwam een eind toen, in een sfeer van afgunst en tegenwerking, de verenigingen fuseerden: Saestum was geboren.